Tartalom
A csont
A csont különleges élvezetet, élményt jelent barátunk életében. Segíti az emésztést, jó állapotban tartja a fogakat és a fogínyt. Manapság, amikor a legtöbb kutyát főként keverék (lágy vagy folyékony) étellel táplálnak, a csontnak mint "tápláléknak" sokkal nagyobb a szerepe, mint azt különben valódi tápanyagtartalma indokolttá tenné. Az állat fogai ugyanis csak akkor maradhatnak - egészséges ínnyel körülvéve - szorosan a fogüregben, ha kellő ellennyomásnak vannak kitéve. Ezért adjunk a kutyánknak időnként csontot - mondjuk, hetenként kétszer. Miért csak kétszer? Nos, azért, mert tapasztalatunk szerint a kutyatulajdonosok néha sok csontot adnak ebünknek, sőt az is előfordul, hogy kizárólag csonttal táplálják a szerencsétlen állatott! Talán mondanunk sem kell, hogy ezzel több kárt okoznak mint hasznot. A sok csonton élő kutyák rendszerint súlyos székrekedésben szenvednek. Az ilyen állatok széklete fehér, tömör, túl kemény, szinte porzik! Ráadásul az emésztetlen csontdarabok megakadhatnak a végbélben s komoly bajokat okozhatnak. Bánjunk hát csínján a csontetetéssel!
A szeletelt húsoknál ügyelni kell a csontszilánkokra. A baromfifélék hosszú, csöves csontjait ne adjuk a kutyának.
A táplálás aranyszabályai 1.Sose etesse ebét a megszokott étkeztetéseken kívül. 2.Ne szoktassa asztalhoz, amikor a gazda és családja étkeznek. 3.Ne engedje, hogy vendégei vagy barátai egy-egy falattal kedveskedjenek a kutyának. 4.Mindig azonos időben, helyen és edényben kapjon enni. 5.Sohase kapjon kézből, tenyérből semmit! 6.Ne engedje, hogy séta vagy futtatás közben mindenféle maradékot összeszedjen. 7.Az ételt mindig langyosan - se túl melegen, se túl hidegen - adja a kutyának. 8.Az etetőedényt, olyan magasra helyezze, hogy az állatnak ne kelljen túl mélyre hajolnia evés közben. 9.Evés után a kutyának legalább két óra pihenésre van szüksége. 10.Inni kizárólag vizet - friss, tiszta és hűs vizet! - kapjon.
Ezek kivételével tulajdonképpen valamenynyi csontot eheti. A legalkalmasabbak persze azok a csontok, amelyeken bőven akad porcogó, mócsing, húsfoszlány. Biztos, ami biztos, a csontot mindig meg kell főzni |